Meie külalised

neljapäev, 24. mai 2012

2.klassi usundiõpetuse tundide tööd

Teemad:Sõprusest, abistamisest, rahvakalendri tähtpäevadest ja kõigest, mis meid teeb paremaks.

fotod Hendrik Adamsonist ja hauatähisest

Helme kalmistul

22.mail ja 24.mail käisime 5.b klassiga Helme kalmistul. Tüdrukud said 160aaastat vanasse vennastekoguduse palvemajja ja poisid said 1913.a rajatud kabelisse.
Kabelis nägime vitraaźi. Kalmistul vaatasime erinevaid hauatähiseid ja asetasime küünlad ja lilled Valter Vaasa ja Hendrik Adamsoni hauale. Pärast käisid kõik oma sugulaste haudadel ja viisid sinna küünlad. Koduseks ülesandeks jäi otsida Internetist, mis on esperanto keeles kirjutatud Adamsoni hauale.

esmaspäev, 21. mai 2012

27.mail on suvistepüha

Taas on kätte jõudnud aeg austada lihtsat ja imelist kasepuud. Mikk Sarv soovitab valge taeva pühadeks tuua endale koju helevalged kased ning täita kõik toad selle taevaliku puu värske ja tervendava lõhnaga. Saabumas on üks kahest pühast aastas, kus üks puu saab õiguse meie tuppa tulla kogu pikkuses, tüükast kuni ladvani. Jõulude ajal oli selleks kuusepuu, nüüd, suviste aegu on kord kasepuu käes. Veel sadakond aastat tagasi sai suviste eel turult tuppatoomiseks osta kasepuid, just samamoodi, nagu tänapäevani ostame jõulude aegu kuuski tuppatoomiseks. Jõulukuuskede kasvatamisest ja müümisest on saanud aasta pimedal poolel omaette kasutoov äri. Aasta heleda poole juurde kuuluv kaskede tuppatoomine pole kahjuks enam sedavõrd üldine kui kuuskede toomine jõulude aegu. Ometi on mõlemad, nii kuusk kui kask inimese jaoks mitutki pidi hea toimega. Kuusevaiguga tehtud haavasalv on üks tõhusamaid tervendajaid, samuti on vägevaks turgutajaks noored kuusekasvud, millest saab suhkru või meega mõnusat siirupit keeta, kuid mis on ka lihtsalt niisama mõnusad kevadeti näksida. Kask on kasulik alates tervendavast ja puhastavast mahlast, mida meie maalt viiakse müügiks Itaalia ja Jaapani apteekidesse ja mis pühib kehast talvesaasta. Kasulikud on ka kasepungad, millest keedetud tee aitab neerukivide vastu. Sama kasulikud on ka kaselehed, millest saab lisaks saunavihale kosutavat ja puhastavat teed teha. Kase ladinakeelne nimi Betula tulenevat sõnast beatus, mis tähendab õndsat, õnnistatut. Isegi kaseseen, must pässik, on tervendava toimega, sellest tehtud teed kasutatakse seedeelundkonna vähihaiguste raviks. Suvisteaegne kasetoht eraldub lihtsalt, see on ka tohu kogumise aeg. Materjal : http://alkeemia.ee/artiklid/Kaunite-kaskede-puha/l-107/c-716/